Wie ben ik, behalve Medisch Psycholoog?
Mijn naam is Simone Bluyssen. Ik ben Gezondheidszorg (GZ-)psycholoog (BIG nr 89917973725), Cognitief Gedragstherapeut/ Supervisor VGCT, EMDR Europe practitioner en Supervisor ACT.
Sinds 2013 ben ik zelfstandig gevestigd en praktijkhouder van Con-T-ACT psychologiepraktijk, een praktijk gespecialiseerd in enkel medische psychologie en (neuro) revalidatiepsychologie.
Eerder heb ik jaren gewerkt bij afdeling Medische Psychologie van het Radboud Universitair Medisch Centrum en de St. Maartenskliniek in Nijmegen, een kliniek gespecialiseerd in aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Tot eind 2016 deed ik dat in combinatie met mijn eigen praktijk.
Behandelmethoden waarmee ik werk zijn Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Compassie Focused Therapy (CFT) en EMDR. Deze behandelvorm behoort tot de nieuwste generatie cognitieve gedragstherapieën en zijn bewezen effectief. Aanleiding om hiervoor te kiezen was de confrontatie met mensen met een aandoening die (vaak) niet te veranderen is. Ik zag hoe ze worstelden met hun emoties, gevoelens en gedachten. En hoe dit hun leven negatief beïnvloedde. De gebruikelijke therapievormen brachten hen onvoldoende verder. ACT, CFT en EMDR doen dat wel!
(Voorlichtingsfilmpje ‘Weet bij wie je in de kamer zit, check de BIG’.)
Ervaring
Mijn kennis en ervaring ligt binnen de medische – en revalidatie psychologie, zoals leren leven met klachten en beperkingen door een aandoening/ ziekte, omgaan met angst en somberheid ten gevolge van een ziekte, veranderd zelfbeeld en toekomst perspectief, verwerking aangrijpende medische ingrepen en – gebeurtenissen, leefstijlverandering (afvallen, stoppen met roken, meer of juist minder bewegen) en revalidatiepsychologie.
Ik heb een ruime mate aan medische kennis. Eerder ben ik opgeleid tot operatieassistent en als zodanig vele jaren werkzaam geweest. Tevens ervaring als docent en opleider voor operatieassistenten.
Met behulp van cursussen, bijscholingen, congressen, literatuur, boeken, intervisie (ACT groep, CFT groep, EMDR groep en Medische psychologie groep) en collegiaal contact houd ik mijn vak bij op zowel medisch- als psychologische vlak.
Van 2014 tot 2019 bestuurslid van ACBS BeNe, waarvan 2016-2019 voorzitter. Tevens in bezit van een eerstegraads bevoegdheid voor het Hoger GezondheidsZorg-Onderwijs. Ik geef onderwijs aan medici in gedragswetenschappelijke aspecten en supervisie aan (para-)medische hulpverleners, in het bijzonder het toepassen van ACT. Betrokken bij onderzoek van ACT aan mensen die leven met kanker. En geef medewerking bij het vertalen van ACT boeken.
Hoe kijk ik tegen klachten aan?
Bij mijn behandelingen ga ik er van uit dat (emotionele) pijn en worstelingen onvermijdelijk bij het leven horen. Maar belemmeren ze je dagelijkse leven? Dan is het tijd om hulp te zoeken. Mijn behandeling richt zich niet op het wegkrijgen van je lichamelijke klachten. De behandeling is erop gericht jou te laten stoppen met vechten tegen klachten waar je nooit van kan winnen. Het leren aanvaarden dat je klachten hebt en er op een flexibelere manier mee omgaan is een belangrijk onderdeel daarvan. Net als het leren om weer tijd en energie te steken in zaken die echt belangrijk voor je zijn. Zodat je weer activiteiten onderneemt, ondanks je klachten (ACT is Engels voor ‘doen’).
Samenwerking
Er is samenwerking met:
- Medische Psychologie Radboud umc
- Medische Psychologie CWZ
- Sint Maartenskliniek
- diverse medische specialisten uit de regio
- Sport Medisch Centrum – Papendal (voorheen SMC Maartenskliniek)
- zorgverleners verbonden aan 1nP
- mijn vaste waarnemer is Simone van Leipsig-Beekman. Zij is ook verbonden aan 1nP, gespecialiseerd in perinatale zorg, schematherapie, EMDR en ACT. Elke twee weken hebben we behandelinhoudelijk overleg en nemen elkaars praktijken waar in de vakanties of bij langdurige uitval door ziekte.
Wat ik belangrijk vind
In mijn werk ga ik uit van gelijkwaardigheid. Ik zie een persoon die worstelt; niet een patiënt met een psychologische stoornis. Ik richt me op wat goed gaat, wat voor jou belangrijk is en wat voor jou werkt. Daarvoor is het nodig dat we samenwerken en beiden open en duidelijk zijn, met wederzijds respect.